Elektrisch versus niet-elektrisch rijden in energie- en onderhoudskosten

Elektrisch versus niet-elektrisch rijden in energie- en onderhoudskosten

Over de prijzen van benzine, diesel en elektriciteit wordt veel gespeculeerd, maar is weinig hard te maken. Zo zijn elektriciteitsprijzen in huis al lange tijd stabiel, maar zijn de laadkosten bij een laadpunt voor snelladers gestegen omdat je daar nog een extra toeslag betaalt. Hoe duur het opladen van een elektrische auto is, verschilt. Thuis laden is bijvoorbeeld goedkoper dan laden bij een openbare laadpaal.

Toch ben je met een volle accu goedkoper uit dan met een volle brandstoftank. Als je uitgaat van een gemiddelde stroomprijs van € 0,23 per kWh, dan is de accu van je elektrische middenklasser volledig volgeladen voor circa € 10. ( Rijden met een elektrische auto kost momenteel 4,1 cent per kilometer)

Wanneer je thuis of op je werk kunt laten, dan is stroom qua kostenplaatje in grote lijnen de helft van de kosten van fossiele brandstoffen. Als je volledig bent aangewezen op openbare of snellaadinfrastructuren, pakt dit vaak iets hoger uit. Voor leaserijders zijn er tegenwoordig slimme laadpunten, waarmee het mogelijk is om gegevens over de hoeveelheid geladen stroom direct door te sturen voor verrekening.

Het kan financieel interessant zijn om zelf energie te gaan opwekken. Via een coöperatie of met behulp van zonnepanelen bijvoorbeeld. Bovendien wordt het in de toekomst wellicht mogelijk om stroom terug te verkopen aan de energiemaatschappij.

Ook profiteren eigenaren van elektrische auto’s van (tijdelijke) fiscale voordelen: lagere MRB (motorrijtuigenbelasting) en lagere BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen)

Op het vlak van onderhoudskosten is veel winst te behalen. Doordat er minder bewegende delen zijn slijten onderdelen minder snel en is de behoefte aan regulier onderhoud veel lager. Het enige uitzonderingspunt is je bandenset. Elektrische auto’s zijn vaak wat zwaarder, waardoor de behoefte aan vervanging van banden wat groter is.

Wil je een adviesgesprek over elektrisch rijden maak dan hier een afspraak!

Laat hier een reactie achter
Jouw emailadres zal niet gepubliceerd worden.

Contact

Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch

+31(0)73 850 47 50 (Bel mij)

 

Stel je vraag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.