IFRS 16: autoleasebranche levert de juiste rapportagegegevens aan

Wanneer je bij een beursgenoteerde onderneming werkt ben je je er ongetwijfeld al op aan het voorbereiden: IFRS 16. De International Accounting Standards Board (IASB) introduceert hiermee een nieuwe manier voor het extern verantwoorden van de huur-en leaseverplichtingen. Welke gevolgen heeft dit voor jouw organisatie? En hoe zorgen wij ervoor dat je straks aan je rapportageverplichtingen kunt voldoen?

Als jouw organisatie volgens IFRS rapporteert, moet van alle huur-en leasecontracten (vastgoed, machines, auto’s etc.) de rente en afschrijving (annuïteit) opgevoerd worden op de balans. Als lessee met IFRS verplichting heb je straks dus specifieke informatie nodig van je verhuurders en leasemaatschappij(en).

Voldoen aan de nieuwe norm: wij maken het je makkelijk

De Europese autoleasesector heeft een gezamenlijk vastgestelde rapportageset opgesteld. Wij ondersteunen dit initiatief om het jou als lessee makkelijk te maken. Met de rapportageset krijg je alle data die je nodig hebt en krijg je deze op een identieke wijze aangeleverd. Dit voorkomt veel administratieve rompslomp, zeker als jouw organisatie binnen Europa met meerdere autoleasemaatschappijen samenwerkt.

We kunnen je melden dat onze software leverancier per 1 juli 2018 in staat is om de informatie conform de IFRS regelgeving te leveren. Wij rapporteren vervolgens op verzoek van de klant. Met de informatie die je in de toekomst van ons ontvangt, kun je -na je eigen bewerking- voldoen aan de IFRS-verplichtingen.

De rapportageset biedt diverse voordelen:

  • Duidelijkheid
    We geven inzicht in de informatie die jij als IFRS-lessee minimaal nodig hebt om aan de IFRS-verplichtingen te voldoen.
  • Kostenbesparing
    Je bespaart kosten omdat je (Europese) lessors de benodigde informatie op dezelfde manier aanleveren. Er is geen intermediair nodig om de data van verschillende autoleasemaatschappijen op één lijn te brengen.
  • Efficiency
    Als je samenwerkt met meerdere leasemaatschappijen, dan ontvang je van de verschillende partijen de informatie op een identieke wijze. Dit maakt het eenvoudiger om aan de rapportageverplichtingen te voldoen.

Met de informatie die je in de toekomst van ons ontvangt, kun je -na je eigen bewerking- voldoen aan de IFRS-verplichtingen.

Wat iedereen over IFRS moet weten

De International Financial Reporting Standards (IFRS) is een boekhoudkundige standaard voor jaarverslagen van bedrijven. Sinds 1 januari 2005 moeten beursgenoteerde ondernemingen in Europa volgens deze regels rapporteren. Dit moet zorgen voor meer transparantie en geeft een standaard voor het afleggen van verantwoording.

Als niet-beursgenoteerd bedrijf mag je er vrijwillig voor kiezen het jaarverslag in IFRS-vorm te presenteren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor (internationale) bedrijven om prestaties onderling te vergelijken. IFRS wordt ook ingezet voor een positieve uitstraling van het bedrijf door zelf openheid van zaken te geven.

Operationele lease op de balans

De Europese Commissie gaat later dit jaar officieel akkoord met IFRS 16, de nieuwe leasestandaard. Dit betekent dat huur-en operationele leaseverplichtingen per boekjaar 2019 op de balans komen te staan. Dit geldt dus alléén voor beursgenoteerde ondernemingen en bedrijven die IFRS vrijwillig volgen. Er zijn geen initiatieven opgestart om ook andere bedrijven t.z.t. te verplichten aan IFRS te voldoen.

Heb je op dit moment vragen? Neem dan contact met ons op.