Riemersma Leasing
Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch
+31(0)73 850 47 50 - info@riemersmaleasing.nl
Matchmakers in Mobiliteit

 keyboard_arrow_right

3 tips om CO2-uitstoot te reduceren binnen jouw bedrijf

Geschreven door op 30-05-2022

De Nederlandse overheid heeft als doel om voor 2030 55% minder CO² uit te stoten ten opzichte van 1990. In 2050 moet de CO2-uitstoot zelfs gereduceerd zijn met 95%. Wij adviseren daarom om niet langer te wachten met stappen ondernemen op het gebied van duurzaamheid met jouw bedrijf. Maar waar begin je? In dit artikel geef ik je een aantal tips hoe je als je bedrijf je CO2 kunt reduceren.

1. Start met een 0-meting van de CO²-uitstoot van je bedrijf

Om te beginnen adviseer ik je om te starten met een 0-meting. Wat is de CO2-uitstoot van je bedrijf nu? En op welke gebieden is de CO2-uitstoot het grootst binnen je onderneming? Voor elke branche is dit anders. Een transportbedrijf zal de grootste uitstoot realiseren op het brandstofgebruik van zijn voertuigen. Bij een productiebedrijf zal het energieverbruik van machines de grootste CO2-uitstoot veroorzaken. Er zijn diverse (online) tools die je hierbij kunnen helpen.

Wist je dat… we bij Riemersma Leasing jou helpen bij het maken van een CO2-rapportage? Op deze manier krijg je eenvoudig inzichtelijk wat de CO2-uitstoot van je bedrijf is.

Wanneer je de huidige CO2-uitstoot inzichtelijk hebt, kan je bepalen welke besparende maatregelen je als bedrijf kan treffen om CO2 te reduceren.

2. Stippel de duurzaamheidsroute van je organisatie uit om de CO2-uitstoot te reduceren

Over het algemeen zijn er vier opties om CO2 te reduceren:

  • Energie besparen
  • Inkoop verduurzamen
  • Vervoer vergroenen
  • Zuiniger zijn met grondstoffen

Wanneer je als organisatie de CO2 wilt reduceren is het goed om te kijken op welk gebied je het snelst de grootste stappen kunt zetten. Stippel de duurzaamheidsroute van je bedrijf uit. Aan welke knoppen wil en kan je draaien? En wat betekent dit voor de CO2-uitstoot van je bedrijf?

Om je hierbij te helpen heb ik een roadmap ontwikkeld. Aan de hand van vier stappen neem ik je mee in de verduurzaming van je organisatie.

Download roadmap

3. Begin direct met verduurzamen en profiteer van de financiële voordelen

De overheid stelt niet alleen ambitieuze doelstellingen voor bedrijven op het gebied van verduurzamen, maar gaat ook steeds strenger handhaven of de verplichtingen rondom duurzaamheid wel worden nageleefd. Het is daarom raadzaam om nu als organisatie echt stappen te ondernemen.

CO2 reduceren kost veel tijd en geld, maar de overheid helpt ook om het financieel aantrekkelijker te maken. Er zijn talloze subsidieregelingen waarvan je kan profiteren als je wilt verduurzamen. Met bijvoorbeeld de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) kan je echt voordeel behalen wanneer je overstapt op een elektrische warmtepomp.

Ook de overstap naar een elektrisch wagenpark biedt volop financiële voordelen. Je betaalt geen motorrijtuigenbelasting en geen aanschafbelasting BMP voor elektrische auto’s tot 2025. Wanneer je kiest voor een plug-in hybride krijg je korting op de motorrijtuigenbelasting. En als je kijkt naar de totale kosten van een elektrische auto (inclusief stroom, regelmatig onderhoud en reparaties) vallen deze maar liefst 3,2% lager uit dan bij een auto met een verbrandingsmotor.

“Elektrisch rijden is goedkoper!“
Patrick Kavelaars, EV-expert bij Riemersma Leasing
 Patrick Kavelaars, EV-expert bij Riemersma Leasing

Wil jij als organisatie ook de overstap maken naar een elektrisch wagenpark? In onze roadmap neem ik je aan de hand van vier stappen mee om je hierbij te helpen.