Riemersma Leasing
Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch
+31(0)73 850 47 50 - info@riemersmaleasing.nl
Matchmakers in Mobiliteit

 keyboard_arrow_right
3032-riemersma-leasing-zorg-3-tips-om-goed-zorgpersoneel-te-werven_banner.jpg

3 tips om goed zorgpersoneel te werven nu het personeelstekort in de zorg steeds verder stijgt

Geschreven door op 05-07-2021

Het personeelstekort in de zorg is al jarenlang een probleem. Door de Corona crisis zien we nog beter welk risico dit met zich meebrengt. Voordat de crisis begon was er al een tekort van ruim 40.000 zorg medewerkers. Naar verwachting loopt dit alleen maar op. In het ergste geval is het dubbele aan zorgpersoneel extra nodig in 2022 (maar liefst 74.000 werknemers in de zorg).

Het is voor zorginstellingen een flinke uitdaging om goed opgeleide medewerkers te vinden én te behouden. In dit blog delen we een aantal tips die jou, als HR-manager in de zorg, kunnen helpen bij het werven van kwalitatief zorgpersoneel.  

1)   Duurzame werving en selectie
Omdat het aantal vacatures in de zorg snel stijgt ben je misschien geneigd om de focus te leggen op het snel invullen van de vacatures. Op deze manier ben je op korte termijn geholpen met ‘extra handjes’, maar dit geeft geen garantie voor de lange termijn. Het is dan ook beter om je te focussen op duurzame werving en selectie. Houdt bij het aantrekken van zorgpersoneel rekening met de organisatiedoelstellingen op de langere termijn. Én zorg ervoor dat de kenmerkende waarden van je organisatie duidelijk naar voren komen in de vacaturetekst, zodat je de juiste sollicitanten aantrekt.

2)   Employer branding
Personeel in de zorg wil graag werken bij een zorginstelling, die past bij hun wensen en behoeften. Hoe positioneert jouw zorginstelling zich naar buiten? Wat is het imago van de zorginstelling als bedrijf, maar ook als werkgever? Wat zijn de USP’s? Hierin kan je je zeker onderscheiden ten op zichte van andere zorginstellingen.

Denk daarbij ook aan de zichtbaarheid van jouw zorginstelling in de omgeving. Rijden er bijvoorbeeld auto’s en/of fietsen rond met je merklogo er op? Voor De Broeder Zorgspecialisten werkt dit uitstekend om meer naamsbekendheid te genereren.

3)   Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden
De CAO in de zorg ligt grotendeels vast. Het is daarom een uitdaging om hier onderscheidend in te zijn. Toch zijn daar volop mogelijkheden in met andere vormen van beloningen. Bijvoorbeeld door extra aandacht te hebben voor teamuitjes, personeelsfeesten of een bedankje met de Feestdagen. Maar denk ook aan een telefoon, fiets en/of auto van de zaak bij het werven van personeel in de zorg. Én een goede manier om je personeel langer aan te je te binden.

Om kwalitatief zorgpersoneel te werven én te binden is het essentieel om onderscheidend te zijn. De rol van HR is hierbij cruciaal. Op zoek naar meer tips? Download het Trend Rapport 2021.