Riemersma Leasing
Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch
+31(0)73 850 47 50 - info@riemersmaleasing.nl
Matchmakers in Mobiliteit

 keyboard_arrow_right
2730-riemersma-leasing-autorijden-in-het-najaar-zo-doen-we-het-veilig.jpg

Autorijden in het najaar – zo doen we het veilig!

Welkom in de tijd van overal lichtjes, koude lucht en vroege avonden! Heel veel mensen genieten ontzettend van de warmte en sfeer van winter en feestdagen. En eerlijk is eerlijk.. die vroege knusse avondjes en ademwolkjes als je buiten bent, hebben ook echt wat.

Als automobilist is dit wel de tijd dat het soms iets meer opletten geblazen is. Door de kou reageert je auto anders, het natte weer belemmert soms je zicht en natuurlijk is gladheid altijd iets om op te letten.

Daarom vandaag wat handige tips voor rijden in donker/koud/nat weer om het extra veilig te houden.

De open deur – je snelheid
Ontzettend logisch natuurlijk; je snelheid aanpassen als weers- of verkeersomstandigheden niet optimaal zijn. Dat betekent dus ook dat je prima langzamer dan de maximum snelheid kunt rijden als de omstandigheden daarom vragen! Laat je vooral niet opjagen en doe wat jij comfortabel en prettig vindt – jij zit immers achter het stuur!

Algemeen gesproken geeft een lagere snelheid bij lastige omstandigheden veel voordelen. Door een lagere snelheid en een goede afstand tot je medeweggebruikers heb je meer tijd om te reageren en te oriënteren. Fijn als er zich onverwachte zaken voor doen en zeker wanneer het donker is of hard regent.

Houd je aandacht op de juiste dingen
Als het weer niet optimaal is, zoals harde regen, gaan we ons vaak concentreren op de zaken die dichtbij ons in het zichtveld zijn, zoals de druppels op je ruit, of het tegemoet komende verkeer. Hoewel dat voor veel mensen een automatisme is, zijn er andere dingen om je op te richten die het rijden makkelijker maken.

Zichtbare ijkpunten die je niet verblinden, zoals reflectoren of bordjes langs de weg, lantaarnpalen of de lichten van je voorganger, zijn een heel fijn hulpmiddel om mee te oriënteren. Want zonder al teveel extra inspanning vertellen ze je waar de weg heen buigt en hoe je afstand en snelheid is.

Onbekend terrein? Navigatie kan helpen
Wanneer je met harde regen of sneeuw of bijvoorbeeld ’s nachts op bekend terrein begeeft, is dat makkelijker dan een route waar je niet bekend bent. Je hoeft je namelijk niet zo zeer meer te concentreren op de route (waar moet ik heen) en je aandacht kan dus vooral gaan naar al het andere, zoals de weg en verkeersomstandigheden.

Wanneer je onbekend bent waar je rijdt, vraagt het dus meer moeite en aandacht om alle elementen die jouw veiligheid bewaken, allemaal in acht te houden.

De eerder genoemde tip van ijkpunten is ook in dit geval een handige tip! Voorgangers en reflecterende bordjes zijn een handig hulpmiddel die vertellen hoe de weg verloopt, ook bij slecht zicht. En dit soort ijkpunten vragen van je ogen relatief weinig extra inspanning – mooi meegenomen.

Een andere tip is het gebruiken van de route/kaart van je navigatie. Het verloop van de weg (komt er een bocht aan, hoe buigt de weg af, hoe lang loopt de weg nog door) neemt wat van de inspanning van het rijden voor je weg.

Mensen die dit juist niet prettig vinden, vinden het lastig om te wisselen tussen kijken op de navigatie/kaart en het wegdek. Bepaal dus vooral lekker wat voor jou werkt (en wat niet).

Houd je auto in orde
Een auto in topconditie rijdt natuurlijk altijd lekkerder. Maar zeker als omstandigheden lastig zijn, is een fijne auto een groot voordeel!

Voorkom vocht in de auto die je ruiten doet aanslaan
Heeft het gevroren, neem dan echt even de tijd om je ruiten (en spiegels!) ijsvrij te maken en te zorgen dat je goed zicht hebt. Buiten het riskeren van een boete bij voldoende zicht, is het vooral heel gevaarlijk en oncomfortabel rijden.
Zorg dat je banden goed zijn. Bij nat/koud/glad weer zijn je banden je belangrijkste punt van grip op de weg. Onvoldoende profiel is de grootste veroorzaker van slippen, simpelweg door onvoldoende grip op nat en glad wegdek.
Heb je nog een goede tip voor andere bestuurders, die wij hier nog niet hebben genoemd. Deel ‘m op onze Facebook-pagina!

Travel safe!