< naar nieuwsoverzicht

Benzine auto’s zijn hot, dieselauto’s not. Terecht of niet?

In de media lijkt een toenemende aversie tegen dieselauto’s te zijn. Of dat terecht is? Wij vroegen het Harm Pollmann, Manager Operations bij Riemersma Leasing.

Harm: “Er is een wat negatief sentiment in de media over dieselauto’s dat naar mijn mening zou moeten worden genuanceerd.
Waar ik me over verbaas is dat er zo’n twee jaar geleden nog een fiscaal stimuleringsbeleid op zuinige auto’s met lage CO2 waarden van kracht was; lees: dieselauto’s. We hebben daarna als leasemaatschappij vooral op dieselauto’s ingezet. We zijn nu ruim twee jaar verder en de diesels worden als negatief ervaren. De autobranche dient zich bij dieselauto’s zeker te richten op de vermindering van de uitstoot van fijnstof, maar daarnaast geldt ook dat dieselauto’s nog steeds zeer zuinige auto’s zijn waar nog steeds veel vraag naar is.

De Euro 6-norm als emissiestandaard zie ik als een goed initiatief om schonere dieselauto’s te kunnen inzetten. Door de jonge leeftijd van ons wagenpark voldoen de meeste auto’s zoals bijvoorbeeld de Peugeot 308 blue lease al aan deze norm”.

Harm vervolgt: “Voorop staat dat we de vervuiling door uitstoot van brandstoffen niet moeten bagatelliseren. Het is een serieus probleem dat aandacht verdient. Met de kennis van nu is het vanuit milieuoogpunt goed om voor een benzine auto te kiezen. Wat wagenparkbeheerders zich misschien nog onvoldoende realiseren is dat dit ook economisch gezien een goede keuze is. Wij merken dat bij een aantal klanten de keuze nog te vaak direct op een dieselauto valt. Ik raad dan ook aan om altijd een vergelijking te laten maken met een benzine uitvoering; dit kan leiden tot nieuwe inzichten en verrassende keuzes”.

Ons advies
Zoals Harm al aangeeft raden we je aan om, vanwege nieuwe wet- en regelgeving rondom de dieseluitstoot, bij een toekomstige autokeuze ook een vergelijk te maken met een benzine auto of elektrisch rijden. Laat ons de verschillende opties voor je vergelijken en doorrekenen.
Jouw situatie is altijd het uitgangspunt van een goed doordachte keuze. Daar helpen we je graag bij en we weten uit ervaring dat dit tot verrassende keuzes kan leiden.

Hoe staat het met de Euro norm van jouw dieselauto?
Je kunt online checken of jouw auto aan Euro 6 voldoet. Bijvoorbeeld door op de website van overheidsinstelling RDW je kentekennummer in te vullen. De info staat onder het tabblad Motor en Milieu.

Heb je vragen of kunnen we je verder helpen? Neem dan contact met ons op.