< naar nieuwsoverzicht

Beperk de schade van je wagenpark

Met een zakelijke auto wordt zo’n driemaal meer schade gereden dan met een particuliere auto. Dit kan tot hoge kosten leiden, ook voor u als werkgever. Door een aantal preventieve maatregelen kunnen schades beperkt worden.

1. Reduceer afleiding

Het blijkt dat de meeste schades worden gereden doordat mensen afgeleid zijn. Meestal gebeurt er niets, want deze ervaren rijder rijdt dag in dag uit op de automatische piloot. Maar dat is nou juist het probleem, want wanneer er iets onverwachts gebeurt, kan er schade ontstaan. Maak berijders bewust van het gevaar dat schuilt in het feit wanneer ze niet opletten. Probeer te achterhalen waardoor de werknemers afgeleid worden en kijk of je deze afleiding weg kan nemen.

2. Belast het eigen risico door

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar is er structureel schade dan mag je daar als werkgever best wat financiële maatregelen voor nemen. Maak duidelijke afspraken met je werknemers over schades en het eigen risico en maak zeker duidelijke afspraken voor wiens rekening de kosten komen.

3. Werk niet met een bonus/malus regeling bij schade

Wanneer de medewerker wordt beloont of gestraft voor een schade, loopt hij bij een werkelijke schade eigenlijk altijd geld mis. Óf hij loopt een bonus mis. Óf hij moet bijvoorbeeld zijn eigen risico betalen. Hierdoor zal een schade aan de leaseauto minder snel gemeld worden, maar uiteindelijk bij inlevering worden die kosten wel doorberekend aan de werkgever.

4. Voorzie de Leaseauto van schade beperkende systemen

Een grote hoeveelheid schades kunnen al voorkomen worden met een aantal handige systemen. Parkeerhulpen als parkeersensoren en achteruitrijcamera’s voorkomen al veel kleine schades. Net iets minder vaak raakt men bijvoorbeeld een paaltje wat anders over het hoofd was gezien. Adviseer uw medewerkers over de mogelijkheden en voorkom onnodige schades.