Bijtelling op Privélease-auto?

Fiscaal

< naar nieuwsoverzicht

Bijtelling op Privélease-auto?

Een privéauto – of die nu geleast is of niet – kan in bepaalde, uitzonderlijke gevallen worden aangemerkt als een auto van de zaak. Onder andere voor de combinatie privélease en mobiliteitsbudget is het van belang te weten hoe dit zit. De VNA (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen) checkte dit bij de Belastingdienst.

Wanneer niet?
Als de werknemer een autokostenvergoeding ontvangt van (maximaal) € 0,19 per zakelijk verreden kilometer is er geen sprake van het ter beschikking stellen van een (lease) auto: geen bijtelling dus. Dit geldt ook als een eventueel surplus van het mobiliteitsbudget als loon in geld wordt aangemerkt en als zodanig wordt uitbetaald.

Wanneer wel?
Bijtelling is wel aan de orde zodra er sprake is van een integrale kostenvergoeding van de auto (eventueel verminderd met een bedrag voor privégebruik). Daarvan is bijvoorbeeld sprake als (nagenoeg) alle leasekosten worden vergoed. Ook bij een (veel) hogere vergoeding van zakelijke kilometers dan € 0,19 cent kan sprake zijn van een integrale kostenvergoeding.

Conclusie
In de standaardsituatie waarbij een mobiliteitsbudget wordt ingezet om een kilometervergoeding van 19 eurocent per kilometer te betalen voor zakelijke ritten en woon-werkverkeer, en het restant van het budget als bruto loon wordt aangemerkt, is het autokostenforfait (de “bijtelling”) niet van toepassing op een al dan niet geleaste privéauto.

Bron: VNA (www.vna-lease.nl)

Contact

Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch

+31(0)73 850 47 50 (Bel mij)

 

Stel je vraag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.