Dieselgate, hoe erg is het?

Nieuws

< naar nieuwsoverzicht

Dieselgate, hoe erg is het?

Er hangt een grote zwarte wolk boven het imperium van Volkswagen. Er heerst stress in autoland en daar niet alleen. Wat is er nu precies gebeurd? Is dit wel zo erg als in de media wordt verteld? En wat zijn dan de gevolgen voor Volkswagen leaserijders?

De feiten

In de periode 2009 tot en met 2013 heeft de Volkswagengroep auto’s geleverd met de dieselmotor van het type EA 189. Tot nu toe staat vast dat er door middel van software testresultaten gemanipuleerd zijn in de Verenigde Staten. Of dit ook in Europa is gebeurd is nog niet duidelijk. De zogenaamde NOx-waarden zijn door deze manipulatie kunstmatig laag gehouden. De CO2 waarden, die het verbruik van een auto aangeven, zijn niet gemanipuleerd. Het gaat om zo’n 11 miljoen diesels, waarvan 5 miljoen Volkswagens. Volkswagen Nederland heeft ondertussen bekend gemaakt dat er in Nederland mogelijk 160.000 auto’s bij ‘dieselgate’ betrokken zijn. Het betreft de 1.2, 1.6 en 2.0 TDI motoren van de merken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda. Voor deze auto’s zal Volkswagen een terugroepactie in gang gaan zetten. Binnenkort zal daarover meer bekend worden. De Euro5-motoren geleverd vanaf 2013 met de typeaanduiding E 288 en de huidige Euro6-motoren zijn voor zover bekend niet getroffen.

De huidige problemen zijn niet toe te schrijven aan het dieselprincipe dat vervuilender zou zijn dan de benzinemotor, zoals door veel media en overheden beweerd wordt, aldus Bosch.

Leaserijders

Het goede nieuws is dat er geen extra belasting komt voor Volkswagenrijders. Zowel minister Dijsselbloem als staatssecretaris Mansveld, zijn van mening dat de consument niet voor dit schandaal moet opdraaien. Goed nieuws dus voor leaserijders die ook geen hogere bijtelling hoeven te betalen. De hoogte van de bijtelling wordt mede bepaald door de uitstoot van auto’s, hoe minder uitstoot hoe lager de bijtelling. Nu blijkt dat Volkswagen apparatuur in sommige van haar dieselmotoren inbouwde die testapparatuur om de tuin leidde, bestond de vrees dat automobilisten met de verdachte types voor een hogere bijtelling aangeslagen zouden worden.

Volkswagen besteld?

Voor iedereen die nog wacht op zijn nieuwe Volkswagen personenauto, geen zorgen! Alle nieuwe nog te leveren auto’s zijn niet getroffen en beschikken gewoon over de juiste eisen. De levering van Volkswagens op grijs kenteken met een Euro5-dieselmotor wordt vooralsnog wel opgeschort.

 

 

Lees meer over dieselgate: VW tussen waarheid en leugen

Contact

Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch

+31(0)73 850 47 50 (Bel mij)

 

Stel je vraag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.