< naar nieuwsoverzicht

Fiscale wijzigingen per 1 januari 2017

Vanaf 2017 wijzigen de fiscale regels op een aantal punten. De veranderingen zullen zorgen voor een eenvoudiger stelsel van autobelastingen. Lees hieronder de concrete aanpassingen die plaatsvinden per 1 januari 2017.

Algemeen

Motorrijtuigenbelasting

Per 2017 wordt een verlaging van gemiddeld 2% van de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor alle personenvoertuigen doorgevoerd. Voor hybride auto’s geldt een lichte verhoging, vanwege het feit dat de gewichtscorrectie van 125 kg vervalt en hierdoor de auto’s in een hogere gewichtscategorie vallen.

Aanvullend; per 1 januari 2019 wordt een verhoging van de mrb doorgevoerd voor vervuilende dieselpersonenvoertuigen en dieselbestelauto’s.

Aanschafbelasting (bpm)

De aanschafbelasting (bpm) wordt stapsgewijs afgebouwd met in totaal 14,7% in 2020. De dieseltoeslag is uitgesloten en deelt niet mee in de verlaging van de tarieven.

Bijtelling

Vanaf 2017 bestaan er slechts twee bijtellingscategorieën, 4% voor volledige elektrische voertuigen en 22% voor de overige voertuigen.

Volledig elektrisch rijden blijft gestimuleerd door de overheid. De ambitie is dat na 2035 alleen nog auto’s verkocht worden die emissievrij kunnen rijden. Het bijtellingspercentage voor privégebruik blijft 4%. Daarnaast hebben deze auto’s een volledige vrijstelling in de mrb en bpm.

Voor een nieuwe auto met een CO2-uitstoot van 106 gr/km of meer gaat het algemene bijtellingspercentage van 22 gelden (was 25%). Dit geldt voor auto’s die een datum van eerste toelating op de weg hebben vanaf 1 januari 2017. Ook voor plug-ins geldt dan het bijtellingspercentage van 22. Deze auto’s profiteren tot en met 2020 nog wel van een halftarief in de mrb. Zo is het voor particulieren aantrekkelijker om een tweedehands plug-in hybride auto te kopen.

 

Riemersma

Brandstofvoorschot

Wanneer het in de leaseprijs opgenomen brandstofvoorschot in praktijk meer dan 20% afwijkt van de werkelijke kosten, is dit voorschot aangepast. Dit gebeurt eens in de 6 maanden.

Assurantiepremie

De premies van autoverzekeringen stijgen door met name de nieuwe richtlijnen van DNB m.b.t. de dekkingsgraad van verzekeraars. In het eerste kwartaal van 2017 wordt duidelijk of ook op onze tarieven een verhoging van toepassing zal zijn. Wij houden u op de hoogte.

Mocht u nog vragen hebben, dan vernemen wij dat graag.

 

Neem contact op via onderstaand formulier
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.