< naar nieuwsoverzicht

Laden, wat kost dat nou?

Met de betaalbare elektrische auto in opkomst vraagt u zich misschien af, wat zijn dan de kosten van laden? Is het duurder of misschien goedkoper dan brandstof? En hoe lang duurt dat dan eigenlijk?

Structuur van de “laadmarkt”

De vraag wat de totale kosten voor laden zijn, is moeilijk te beantwoorden. De verschillende laadaanbieders hanteren verschillende tarieven en daarbij komen vaak nog variabele kosten. Sommigen rekenen per minuut, anderen per kWh, met of zonder een starttarief of abonnement. De structuur van de “laadmarkt” zorgt voor ondoorzichtigheid, we hebben namelijk laadpaalaanbieders en aanbieders voor de laadpas. Iedereen rekent andere tarieven, daardoor kan een laadpaal tien verschillende prijzen hebben, afhankelijk van welke laadpas je hebt.

Wie een elektrische auto rijdt kijkt misschien niet eens naar de laadkosten, want zeg nou zelf, je wilt gewoon een plek om te laden.

Thuisladen

Voor thuisladen heb je eenmalig een flinke uitgave, zo´n €900,- tot €1.800,- kost een laadvoorziening voor thuis. Daarna heb je vrij lage kosten (nog geen 20 cent per kWh) voor het laden. En het is ook wel makkelijk, je zet je auto’s nachts aan de laadpaal en in de ochtend kun je meteen vertrekken. Een voordeel.

Publieke laadpalen

In de praktijk is het vrij onduidelijk wat je betaalt. Er worden op internet en in apps wel prijzen afgegeven, maar klopt die informatie wel en is dat dan een aantrekkelijk tarief. Er wordt een willekeurige tariefstelling gehanteerd, daardoor weet je eigenlijk nooit wat je uitgeeft.

Snelladen

De kWh prijs van snellaadstations ligt aanzienlijk hoger dan bij thuisladen of publieke laadpalen. Bij Fastnet betaal je zonder abonnement bijvoorbeeld €0,79 per kWh. Vier keer zoveel als thuisladen.

kosten-laden_normaal-laden

Normaal laden

 

kosten-laden_snelladen

De starttarieven variëren van €0,- tot bijna €3,-! Er is geen beleid over prijs. Wat overigens ook niet heel handig zou aangezien de snelheid van het laden nogal verschilt. Wel moet het prijsbeleid van laden transparanter.

 

* Prijzen zijn verstrekt door behulp van de uitzending van Tros Radar en Travelcard