Riemersma Leasing
Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch
+31(0)73 850 47 50 - info@riemersmaleasing.nl
Matchmakers in Mobiliteit

 keyboard_arrow_right
3463-co2-rapportage-werkgebonden-personenmobiliteit-duurzaamheid_header.jpg

Prinsjesdag 2023: stimuleringsmaatregelen voor verduurzaming wagenpark blijven ongewijzigd.

Geschreven door op 21-09-2023

Subsidies en bijtelling blijven gelijk

Op het gebied van mobiliteit was de presentatie van de belastingplannen gisteren tijdens Prinsjesdag weinig verrassend. Er zijn geen nieuwe aanpassingen in de stimuleringsmaatregelen om het wagenpark te verduurzamen. Het bijtellingspercentage van 16% op zakelijke zero-emissie auto’s blijft hetzelfde in 2024. En ook de drempelkorting wijzigt niet. In 2024 én 2025 is dit € 30.000.

Komend jaar zal het laatste jaar zijn dat je gebruik kunt maken van de SEPP en SEBA regelingen.

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Elektrische bedrijfsauto’s zijn duurder in aanschaf dan brandstofauto’s. Om elektrisch rijden toch te stimuleren voor ondernemers biedt de overheid een subsidieregeling. Gemiddeld ontvangt een ondernemer € 4500,- subsidie op de aanschaf van een bedrijfsauto. Deze subsidie kun je aanvragen wanneer je een elektrische bestelwagen koopt of wilt leasen via een Financial Lease contract. Wil je een bedrijfsauto Operational Leasen dan vraagt de leasemaatschappij de subsidie aan.

De subsidiepot van 2023 is inmiddels leeg. Vanaf dinsdag 9 januari 2024 is het weer mogelijk op opnieuw SEBA aan te vragen. Het is nog niet bekend hoeveel budget er beschikbaar zal zijn.

Vrijstelling BPM bestelauto’s vervalt per 2025

Een maatregel die nog niet geldt voor komend jaar, maar waar bedrijven wel op korte termijn op zullen moeten anticiperen indien er nieuwe bestelauto’s nodig zijn voor de bedrijfsvoering. Per 1 januari 2025 vervalt de vrijstelling BPM bestelauto’s. De BPM wordt dan bepaald afhankelijk van de CO2-uitstoot. Dit betekent dat de bedrijfsauto’s met een conventionele verbrandingsmotor aanzienlijk duurder worden vanaf deze datum.

De tijd dringt… 

Reiskostenvergoeding verhoogt met 2 cent

De onbelaste reiskostenvergoeding zal niet met één, maar met twee cent worden verhoogd, naar 23 cent per zakelijke kilometer. Dit geldt ook voor andere reiskostenvergoedingen, zoals vergoeding voor ziekenbezoek, vrijwilligerswerk en de aftrekpost die je als ondernemer kunt claimen bij het gebruik van een privévervoermiddel voor het bedrijf.

Weinig vernieuwend

De feestelijke hoedjes en jacqueten zijn weer opgeborgen, voor Den Haag over tot de orde van de dag. Met een demissionair kabinet zijn er geen vernieuwde initiatieven te verwachten. Op het gebied van mobiliteit, belastingplannen en energie transitie zal er de komende tijd een hoop moeten gebeuren. De huidige regelgeving en belastingdruk hebben een belemmerende werking.

Misschien dat een nieuw kabinet kan stimuleren tot duurzame en betaalbare mobiliteit.