< naar nieuwsoverzicht

De scholen zijn weer begonnen!

Ontspannen rijden helpt de verkeersveiligheid na de schoolvakantie
Heb je een ontspannen zomervakantie gehad? En vind je het ook ieder jaar weer een uitdaging om het ontspannen gevoel vast te houden? Door dit te doen, doe je niet alleen jezelf een plezier, maar ook je medeweggebruikers. Ontspannen deelnemen aan het verkeer zorgt namelijk voor een betere verkeersveiligheid.

Als leaserijder ben je meer dan een gemiddelde automobilist, deelnemer in het verkeer. En zodra het werk weer begint en ook de scholen starten, is het weer even wennen aan de drukte in het verkeer. Deze ‘nieuwe’ drukte na de rustige zomervakantie zorgt in september helaas voor een verdubbeling van het aantal verkeersslachtoffers onder 12-jarige fietsers. Kinderen en jongeren zijn sneller afgeleid, schatten risico’s minder goed in en groepsdruk speelt een belangrijke rol. Goed om te weten als je ze eens een rare manoeuvre ziet maken.

VVN zet zich met de ‘De scholen zijn weer begonnen’ campagne graag samen met leaserijders in om kinderen en jongeren na de zomervakantie veilig thuis te laten komen.

Wat kun je doen om de ontspannen stand vast te houden en daarmee de verkeersveiligheid te verbeteren? Het zijn open deuren, maar toch een paar tips:

  • Houd je in het verkeer met één ding tegelijk bezig, dus focus op het verkeer. Maak geen gebruik van de telefoon tijdens het autorijden.
  • Vertrek op tijd. Door niet te hoeven haasten, rijd je meer ontspannen en niet te snel.
  • Let vooral ook op je snelheid in de bebouwde kom. Vooral daar kunnen schoolgaande kinderen onverwachtse slingerbewegingen maken.
  • Vertrek zelf het liefst voor of juist nadat de scholen zijn begonnen ’s morgens. Dat is ook voor jezelf prettiger: minder fietsers op de weg.
  • Kinderen naar school brengen? Kies er wat vaker voor om de kinderen lopend of met de fiets naar school te brengen. Toch met de auto? Parkeer deauto dan niet pal voor school, maar iets verder weg. Dat geeft de schoolgaande kinderen meer ruimte om veilig bij school aan te komen.

Bron: Vereniging van Nederlandse Autolease Maatschappijen / Veilig Verkeer Nederland | augustus 2017