Veilig de winter door

Tips

< naar nieuwsoverzicht

Veilig de winter door

De koudste nacht van de eeuw was het vannacht. Hoe zorg je ervoor dat je de wintermaanden veilig doorkomt? Lees onze tips.

1. Zorg goed voor je banden

Zorg voor de juiste bandenspanning en voldoende profieldiepte voor optimale rijprestaties. De wettelijk verplichte minimumprofieldiepte is 1,6 mm. Maar je remweg verhoogt aanzienlijk wanneer de profieldiepte onder de 3 mm komt, zeker bij winterse rijomstandigheden als regen, ijs en sneeuw. Is het onder de 7 graden Celsius of regent het veel? Kies dan al voor winterbanden.

2. Kouder dan 7°C? Winterbanden.

Met temperaturen onder de 7°C, maar ook bij regen rijd je veiliger op winterbanden. Met winterbanden heb je meer grip, een kortere remweg en dus minder kans op ongelukken. Op langere termijn is het ook nog eens voordelig. Zomerbanden slijten sneller in de winter en omdat je met winterbanden jouw zomerbanden spaart in de winterperiode, gaan ze langer mee.

3. Bereid je goed voor

Wanneer het echt vriest kan het voorkomen dat het slot bevroren is, je deur muurvast zit en uiteraard je de hele auto moet krabben. Zorg daarom voor een wintersetje, wat je buiten de auto bewaart uiteraard:

 • Antivries ruitensproeiervloeistof
 • IJskrabber, speciale deken (voorruit) of ruitontdooier
 • Slotontdooier
 • Een doek om ruit en koplampen schoon te wrijven

Zorg ook voor de volgende spullen, mocht je toch met pech stranden:

 • eten en drinken
 • warme kleding
 • dekens
4. Voor vertrek

Zorg voordat je vertrekt dat alle ruiten vrij van sneeuw en ijs zijn. Controleer altijd voor het wegrijden dat ruitenwissers niet zijn vastgevroren. Wees er zeker van dat je koplampen, knipperlichten en remlichten goed werken. Want vergeet niet: je lichten helpen je niet alleen om te zien waar je heen gaat, maar laten ook andere automobilisten weten waar jij op de weg bent.

Zet tijdens het rijden je airco aan. Droge warme lucht uit de airco is de meest effectieve manier om weer goed zicht door je beslagen of bevroren voorruit te krijgen. Ook helpt je airco in de winter het vocht uit de auto te drijven.

5. Rijden met de auto

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar als bestuurder is het ook belangrijk om winterproof te zijn. Pas jouw rijstijl altijd aan, aan de weersomstandigheden. Houdt ook rekening met onderstaande tips:

 • Zet bij slecht weer je dimlichten aan, zodat je goed zichtbaar bent.
 • Wil je wegrijden uit de sneeuw, probeer gas en koppeling goed te doseren. Voorkom doorslippen van de aangedreven wielen. Je kan ook wegrijden in de tweede versnelling, zo is de kans op doorslippen een stuk kleiner.
 • Pas je snelheid aan en houd ruim afstand tot de voorligger. Zorg dat je alle handelingen met extra beleid uitvoert.
 • Maak in bochten geen abrupte stuurbewegingen, hierdoor kan de auto over zijn voorwielen wegglijden.
6. Rijden in andere landen

Andere landen hebben andere regels, zo is het in een aantal landen zelfs verplicht om in de winter met winterbanden te rijden. Ook is het in sommige wintersportlanden verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben. Zorg dat je de juiste maat kettingen bij je hebt. Wij raden aan om vooraf al een keer te oefenen met het omleggen van de sneeuwkettingen. Check vooraf de regels van het land waar u naartoe reist

Contact

Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch

+31(0)73 850 47 50 (Bel mij)

 

Stel je vraag

 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.