Veranderingen autobelastingen 2016

Fiscaal

< naar nieuwsoverzicht

Veranderingen autobelastingen 2016

Gepubliceerd 16 september 2015

Het effect van prinsjedag op de zakelijke rijder. Wij hebben het voor u samengevat.

De bijtelling

Geleidelijk aan gaat de bijtelling voor alle leaseauto’s naar 22%. Met uitzondering van de volledig elektrische auto’s, die een extra stimulans krijgen door een bijtelling van 4%. Vanaf 2016 gaan de bijtelling voor plug-in hybrides (PHEV’s) en zuinige auto’s omhoog, naar 15 respectievelijk 21 procent.

bijtellingstabel

Alle veranderingen gelden voor nieuw aangeschafte auto’s. Voor oudere auto’s verandert er niets in de bijtelling. Zo blijft voor auto’s die voor het eerst in 2015 onder de bijtelling vallen het regime 2015 gelden.

Volledig elektrische auto’s krijgen een fiscale stimulans

Het kabinet is optimistisch over de emissievrije auto’s. De ambitie is dat na 2035 alleen nog emissievrij auto’s verkocht worden en na 2050 moeten alleen deze auto’s rondrijden. Daarom wordt volledig elektrisch rijden tot en met 2020 volledig gestimuleerd.

De Plug-in hybriden passen daarentegen niet meer binnen het plan om zeer zuinig rijden fiscaal te stimuleren. Daarom worden de belastingvoordelen voor plug-ins de komende jaren afgebouwd.

BPM

De aanschafbelasting BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) neemt tot 2020 geleidelijk af met gemiddeld 12 procent. Tegelijkertijd gaat het niet aan CO2-uitstoot gekoppelde vaste bedrag per verkochte auto omhoog. De BPM-vrijstelling blijft gelden voor volledig elektrische auto’s, de bedoeling is dat plug-in hybrides vanaf 2017 een afzonderlijke tarieftabel krijgen.

BPM tabel

Verlaging MRB voor personenauto’s

De motorrijtuigenbelasting (MRB) gaat voor reguliere personenvoertuigen omlaag met gemiddeld 2%. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een hogere MRB van de meest vervuilende dieselpersonen- en dieselbestelauto’s.

De plug-in hybriden (PHEV) hebben geen MRB vrijstelling meer per 1 januari 2016. Plug-ins tot en met 50 gr/km betalen dan een half tarief ten opzichte van benzineauto’s. Volledig elektrische auto’s behouden het MRB nihiltarief.

MRB tabel

Wijzigingen 2016 aangenomen

De wijzigingen in de bijtelling en de BPM per 2016 zijn aangenomen door het parlement. De andere voorstellen worden dit najaar in het parlement behandeld. Wijzigingen in de plannen zijn daarom niet uitgesloten.

Contact

Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch

+31(0)73 850 47 50 (Bel mij)

 

Stel je vraag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.