Verkeersboetes in het buitenland

Tips

< naar nieuwsoverzicht

Verkeersboetes in het buitenland

AANGEHOUDEN

Bent u aangehouden vanwege een overtreding door de politie, dan zal u ter plaatse een bekeuring krijgen. In veel gevallen is het beter deze bekeuring direct te betalen.

GEFLITST

Wanneer u geflitst bent in het buitenland wordt de bekeuring thuis gestuurd, vaak weken of maanden later. Italië, Duitsland, Spanje, België, Frankrijk en Zwitserland sturen bekeuringen meestal naar het huisadres.

HOOGTE VAN DE BOETE

De hoogte van de boetes verschilt sterk per land. Waar wij in Nederland vooral hoge bedragen betalen voor een parkeerboete, tillen ze in sommige landen nog veel zwaarder aan verkeersovertredingen. De boetes lopen enorm hoog op en in bijvoorbeeld Spanje wordt de boete in sommige gevallen afgemeten aan de hoogte van het salaris.

Duitsland kent een strafpuntensysteem wat ook geldt voor buitenlanders. Verkeersovertredingen met een boete vanaf € 60 of verkeersmisdrijven worden bestraft met 1 tot 4 strafpunten. Bij een totaal van 8 punten volgt een ontzegging van de rijbevoegdheid. Snelheidsovertredingen variëren van €10,- tot €680,-, maar vanaf 21 km/h worden 1 tot 2 strafpunten opgelegd en vanaf 26 km/u kan tevens een rijverbod worden opgelegd. Bovendien, zijn boetes in Duitsland inkomensafhankelijk. Kijk op de website van ANWB voor meer informatie.

In Frankrijk variëren de meeste boetes tussen de €135,- en €750,-, maar voor rijden onder invloed kan het zijn dat een gevangenisstraf van 2 jaar opgelegd wordt. Opvallend is dat u in Frankrijk verplicht bent een alcoholtester in de auto te hebben. Kijk op de website van ANWB voor meer informatie.

Spanje heeft verschillende categorieën voor overtredingen. Lichte overtredingen kosten tot € 100, zwaardere overtredingen worden bestraft met een boete tot € 200 en de boetes voor ernstige overtredingen lopen op tot € 600. Maar begaat u een ernstige snelheidsovertreding dan riskeert u een boete van €72.000,- (inkomensafhankelijk). Kijk op de website van ANWB voor meer informatie.

In veel vakantielanden is het verplicht om de juiste spullen in de auto te hebben liggen. Bijvoorbeeld een gevarendriehoek of veiligheidsvest. Ligt dit niet in de auto? Dan riskeert u een boeten tussen de €135,- en €375,-. U kunt hier zien welke spullen verplicht zijn in het buitenland.

NIET BETALEN

Betaalt u een verkeersboete uit het buitenland niet, dan ontvangt u meestal een 1e en 2e aanmaning. Vaak wordt ook het boetebedrag hoger. Betaalt u de boete na een aanmaning nog steeds niet? Dan kan een EU-lidstaat de inning van deze boete overdragen aan Nederland. U krijgt dan te maken met het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Contact

Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch

+31(0)73 850 47 50 (Bel mij)

 

Stel je vraag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.