Riemersma Leasing
Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch
+31(0)73 850 47 50 - info@riemersmaleasing.nl
Matchmakers in Mobiliteit

 keyboard_arrow_right
2925-riemersma-leasing-zelfrijdende-auto-op-weg.jpg

Blog: Zelfrijdende auto op weg

Hij gaat er echt komen, of beter nog hij is er al. De auto is een computer op wielen geworden. De auto van nu is hightech en hij wordt steeds intelligenter. Door het koppelen van een computer aan een auto treedt de wet van Moore op. Simpel gezegd, de wet van Moore stelt dat de processor-capaciteit ongeveer elke twee jaar verdubbeld.

Met behulp van sensoren houdt de auto zich aan de maximumsnelheid, blijft er voldoende afstand tot andere weggebruikers en remt de auto voor voetgangers. Nu al is de auto “connected” via mobiel en Wi-Fi, bijvoorbeeld Tesla, die vanaf afstand wordt geüpdatet, doordat de auto communiceert met het internet. Maar, auto’s gaan onderling echt met elkaar communiceren, dat is de toekomst. Dit is een onwijs groot voordeel voor vrijheid, denk aan kinderen die nog niet mogen rijden, aan ouderen die hun rijbewijs kwijtraken en zelfs blinden die nu zelf ergens heen kunnen

Silicon Valley
Silicon Valley (Californië) waar nog niet zo lang geleden autobedrijf en softwarebedrijf samen zijn gekomen, is dé plaatst waar ideeën worden omgezet in revolutionaire ontwikkelingen. Het is een ontwikkelcentrum waar het talent zit wat nodig is voor die extreme ontwikkelingen, denk vandaag de dag Apple, Facebook, Twitter, maar veel eerder is hier de transistor ontstaan. Vanuit Silicon Valley, is begin dit jaar de volledig autonome Audi A7 naar Las Vegas (Nevada) gereden. Ook de zelfrijdende auto van Google werd hier ontwikkeld.

 

Verzekering
Google praat al over zelfrijdende auto’s op de weg in 2018, dat is nog maar 3 jaar! Maar, gaat dit echt wel zo snel? Wat nu duidelijk is, met alle rijassistentiesystemen, is dat de auto met name duurder wordt en de kans op inbraak of hacken van sleutels toeneemt. De verwachting is dat schades afnemen, aangezien de systemen ongevallen moeten voorkomen. Er zijn nog wel veel zaken in ontwikkeling als het gaat om verzekeringen, zoals wie heeft er schuld in een zelfrijdende auto? De bestuurder, de autofabrikant of de softwarebouwer? We zullen in de toekomst zien hoe dit soort situaties wordt opgelost.

De zelfrijdende auto gaat rijden op de openbare weg, dat is zeker, de vraag is wanneer precies. Een zelfrijdende auto moet wel tien keer zo goed zijn als een mens, om ongelukken te voorkomen. Denk aan het inschatten van gevaarlijke situaties, zoals wanneer een bal op de weg rolt en er wellicht een kind achteraan rent. Als de zelfrijdende auto daadwerkelijk geïntroduceerd wordt rest de vraag, hoeveel risico we bereid zijn te lopen. Technisch gezien kan de zelfrijdende auto snel rondrijden, juridisch gezien lijkt de introductie van de volledig zelfrijdende auto op de openbare weg nog even op zich te laten wachten.

Lees ook: Van bezit naar gebruik, is dat wel zo populair?
Berichtnavigatie