Riemersma Leasing
Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch
+31(0)73 850 47 50 - info@riemersmaleasing.nl
Matchmakers in Mobiliteit

 keyboard_arrow_right
2743-riemersma-leasing-de-beste-tips-voor-een-zorgeloze-autovakantie.jpg

De beste tips voor een zorgeloze autovakantie

31-05-2020

Hoewel ons land inmiddels weer ‘opengaat’ is voor velen een uitgebreide trip naar het verre buitenland nog even geen optie. Het aantal vakantiegangers dat kiest voor een vakantie in eigen land of in Europa, is dit jaar dan ook hoger dan ooit in verhouding tot eerdere vakantieseizoenen. Dat ‘lekker dichtbij’ betekent dus ook dat we het vliegtuig (gedwongen) laten voor wat het is en met de auto reizen. En om die heerlijke autovakantie nog lekkerder te maken, delen we graag wat praktische tips voor de ideale autovakantie.  

Reis goed voorbereid

Hoewel het een open deur lijkt die eigenlijk van toepassing is voor elke vakantie die je onderneemt, lijken wij Nederlanders het met de auto reizen eigenlijk zo ‘basis’ te vinden, dat we een vakantie naar Frankrijk niet zo spannend vinden. En dat maakt ons soms een beetje achteloos.

Uit cijfers blijkt dat zich dat vaak in een paar terugkerende thema’s manifesteert:

 • Gesteldheid van de auto en mogelijke aanhanger (caravan)
  Hoewel je auto best wel wat kan hebben (let op als je auto vanwege Corona al een tijd stilstaat), is een tripje naar kantoor heen-en-weer een andere belasting dan meer dan duizend kilometer naar je vakantieadres in potentieel hoge temperaturen. Goed onderhoud is dus belangrijk.

  Zorg dus dat je voor vertrek zelf goed kijkt of alles in je auto in orde lijkt of, beter misschien, maak gebruik van een van de vakantiechecks die vaak worden aangeboden richting deze periode. Zo worden alle belangrijke punten aan je auto gecheckt en is de kans dat je voor een verrassing komt te staan een stuk kleiner (en dat helpt dan weer bij je vakantiegevoel).

 • Bekeuringen en keurmerken
  Niet alles mag en sommige dingen zijn verplicht. Zeker Nederlanders die niet jaarlijks (eenzelfde) Europese bestemming aandoen met de auto, treffen deze valkuil. Naast dat dit je geld kan kosten, levert het ook onnodig oponthoud op waar je op je vakantie niet op zit te wachten.

  Denk hierbij aan verkeersregels volgen, maar vooral ook verplichte vignetten of een milieusticker om een gebied in te mogen. Of het bij je hebben van bepaalde materialen in je auto, zoals een gevarendriehoek, veiligheidshesje of EHBO-doos wat in veel Europese landen verplicht is (dit verschilt per land). Overigens kan het ook geen kwaad vooraf te checken of je tolwegen tegen komt en of er verschillen zijn in tanken en brandstofbenamingen.

 • Verzekering en pechhulp
  Natuurlijk ga je er niet vanuit dat het gebeurt, maar toch verrast een ongeluk of pechgeval regelmatig de vakantieganger. Zorg daarom dat je helder hebt waar je recht op hebt (pechhulp) en hoe en waar je verzekering geregeld is, inclusief de juiste telefoonnummers en websites.

  Aanvullend daarop is het altijd belangrijk te zorgen dat je (met je gezin) enigszins comfortabel de eventuele wachttijd kunt doorkomen. Zorg voor voldoende eten en drinken in de auto, bijvoorbeeld.

 • Entertainment
  De ervaren autovakantieganger weet dit allang, maar wanneer je niet zo vaak lange afstanden maakt met de auto en je gezin is dit de pro-tip die je wilt; zorg voor entertainment. Naast een regelmatige break die ook voor jou als bestuurder meer dan aan te raden is, is zorgen voor een goede sfeer in de auto door (luister)boeken, spelletjes, muziek een echte must voor het vakantiegevoel voor je familie, maar vooral voor jou.

 • Check de Covid-19 beperkingen
  Hoewel er veel meer mogelijk is, is een vakantie nog steeds gebonden aan wat beperkingen en maatregelen, die verschillen per land. Zorg dus dat je vooraf weet welke regels er gelden, waar je mogelijk tegenaan loopt (is alles open, kun je overal terecht en welke gedragsregels gelden er?) en of je bijvoorbeeld je mondkapjes moet inpakken voor jouw bestemming.

Met een elektrische auto op vakantie? Check je route

Ook niet-elektrische rijders doen er goed aan vooraf te checken waar ze op tijd kunnen tanken, maar voor elektrische rijders, ondanks de dekking, kan dat iets meer aandacht vragen.

Check vooraf de route die je wilt rijden en wees je bewust van laadpunten. En houd er daarbij ook rekening mee dat het bij drukte mogelijk wat extra tijd kost voor je kunt laden. Veel leveranciers bieden bijvoorbeeld via app of website de mogelijkheid laadpunten te checken op je route. Misschien dat een kleine uitstap je alsnog tijd scheelt.

Check ook vooral even hoe het met je tankpas zit; kun je overal terecht of heb je met beperkingen te maken?

Heb je vragen? Stel ze gerust. 

T: +31(0)73 850 47 50
E: info@riemersmaleasing.nl