Riemersma Leasing
Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch
+31(0)73 850 47 50 - info@riemersmaleasing.nl
Matchmakers in Mobiliteit

 keyboard_arrow_right
2997-riemersma-leasing-mercedes-benz-eqv.jpg

De Mercedes-Benz EQV: eerste elektrische premium-MPV ter wereld

28-08-2019

Op de Autosalon van Genève in maart 2019 presenteerde Mercedes-Benz Vans de Concept EQV als een studiemodel. Deze week maakt de productieversie zijn werelddebuut. Als nieuwste telg van de Mercedes EQ-familie combineert de eerste elektrisch aangedreven premium-MPV van Mercedes-Benz emissievrije mobiliteit met overtuigende prestaties, een hoge mate van functionaliteit en een esthetisch design. De Mercedes-Benz EQV zal voor het eerst aan het grote publiek worden getoond tijdens de IAA Motorshow in Frankfurt, die wordt gehouden van 12 tot 22 september 2019.

De technische highlights van de elektrisch aangedreven premium MPV zijn een actieradius van 4051 kilometer (voorlopig cijfer). Tevens de mogelijkheid om via snelladen de hoogspanningsaccu van 10 tot 80 procent bij te laden in minder dan een uur. Bovendien biedt de Mercedes-Benz EQV een maximaal interieurcomfort en een ongeëvenaarde flexibiliteit. Er is keuze uit twee verschillende wielbases.

Het bouwen van de EQV zal worden geïntegreerd in het normale productieproces in de fabriek in Vitoria, Noord-Spanje, waar ook de Mercedes- Benz V-Klasse en Vito worden geproduceerd. Dit maakt een flexibele en efficiënte productie mogelijk die is afgestemd op de vraag.

Intelligent ontwerp
De elektrische aandrijving (eATS) van de Mercedes-Benz EQV bevindt zich op de vooras, onder de voorzijde en is te laden via de aansluiting in de bumper. De aandrijflijn heeft een maximaal vermogen van 150 kW. De elektromotor, de overbrenging met vaste verhouding, het koelsysteem en de vermogenselektronica vormen een geïntegreerde, compacte eenheid. De energie wordt geleverd door een lithium-ion accu die in de onderkant van het voertuig is geplaatst. De lage en centrale opstelling heeft ook een positief effect op de rijeigenschappen van de EQV. De topsnelheid van deze premium MPV is 160 km/h.

De Mercedes-Benz EQV is standaard uitgerust met een watergekoelde boordlader (OBL) met een vermogen van 11 kW en is daarmee voorbereid op het opladen met wisselstroom thuis en bij openbare oplaadpunten. De accu heeft een bruikbare capaciteit van 90 kWh en een bereik van 4051 kilometer (voorlopige gegevens). Doordat de accu in de onderzijde van de auto is geplaatst, is de volledige interieurruimte beschikbaar.

Daarmee voldoet de volledig elektrische Mercedes-Benz MPV aan de hoogste eisen op het gebied van functionaliteit en flexibiliteit en is het model geschikt voor het meest uiteenlopende gebruik. In privé-toepassingen profiteren gezinnen van het brede scala aan stoelconfiguraties en het emissievrije rijden. Met zes individuele stoelen vormt de Mercedes-Benz EQV bijvoorbeeld een representatief shuttlevoertuig dat voldoet aan alle eisen van het hoogwaardige personenvervoer met een comfortabele en bijzonder stille rijervaring. De EQV kan ook worden omgebouwd tot een 7- of zelfs 8-zitter dankzij de flexibele plaatsing van individuele stoelen of banken.

Maximale actieradius dankzij intelligente recuperatie en diverse rijprogramma’s
Om de actieradius maximaal te benutten, laadt de Mercedes-Benz EQV ook tijdens het rijden de accu’s op. Bij rijden met een continue snelheid of het remmen wordt de mechanische draaibeweging omgezet in elektrische energie en gebruikt om de hoogspanningsaccu op te laden (recuperatie). De bestuurder heeft een grote invloed op de recuperatie. Hij kan de recuperatiekracht beïnvloeden met behulp van paddles achter het stuurwiel.

De linker paddle verhoogt de kracht van de recuperatie, de rechter paddle vermindert deze. In de laagste stand ‘zeilt’ het voertuig, terwijl in het sterkste stadium zelfs eenpedaals rijden mogelijk is. In de meeste situaties is de recuperatievertraging voldoende om bediening van het rempedaal overbodig te maken.

De intelligentie van de EQV komt duidelijk naar voren in de recuperatiestand D Auto: de ECO Assistant, die hier automatisch wordt ingeschakeld, helpt de bestuurder om de maximale efficiency te benutten. Het systeem verbindt navigatiegegevens, verkeerstekenherkenning en informatie van de intelligente veiligheidsassistenten (radar en camera) met elkaar en past automatisch de mate van recuperatie aan.

In combinatie met de voor de EQ geoptimaliseerde navigatie zorgt de actieve actieradiusbewaking ervoor dat de bestuurder zijn bestemming bereikt, zelfs als hij een laadstop mist. Hij wordt ook ondersteund door het E+ rijprogramma, dat de voertuigparameters afstemt op een maximale actieradius.