Riemersma Leasing
Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch
+31(0)73 850 47 50 - info@riemersmaleasing.nl
Matchmakers in Mobiliteit

 keyboard_arrow_right
2913-riemersma-leasing-durven-we-de-controle-uit-handen-te-geven.jpg

Durven we de controle uit handen te geven?

Steeds meer verhalen doen de ronde over de zelfrijdende auto. Hij rijdt al even rond in Silicon Valley, maar ook op andere locaties is hij ondertussen gespot! Of dat goed nieuws is, daar zijn velen nog niet uit.
Vragen over ongelukken en daarmee verzekeringen, onzekerheid en angst voor controleverlies zijn gesprek van de dag als het gaat om de zelfrijdende auto. Maar laten we eerlijk zijn, toen de eerste auto kwam was ook iedereen onzeker, het internet zorgde ook voor ophef en wie had in 1995 nou een mobiele telefoon nodig? We moeten nu onderkennen dat binnen enkele jaren de zelfrijdende auto het straatbeeld zal gaan vullen. Maar willen we dat, zijn we in staat als passagier in te stappen, en voor de volle honderd procent op de techniek te vertrouwen?

Feit is dat “consumenten” niet bezig zijn met iets waar ze geen idee van hebben, ze weten nog niet dat er in hun onderbewustzijn wel een behoefte bestaat. Zoals ooit gezegd is*:

“If I had asked people what they wanted, they would have asked for a better horse”

Typisch voorbeeld van het feit dat men meestal ideeën heeft in lijn met wat ze kennen. De zelfrijdende auto is natuurlijk een ingrijpende ontwikkeling. Hoewel, als iedereen echt eerlijk is, niemand graag de controle uit handen wil geven. Niet meer sturen, remmen en/of ingrijpen? Ach, bijna iedereen heeft ook weleens gevlogen, dan durven we ons opeens wel te laten leiden door technische vooruitgang.

Het feit dat iedereen nu zonder probleem in een vliegtuig stapt heeft ook even geduurd en dus zal de zelfrijdende auto in de loop van tijd ook de normaalste zaak van de wereld zijn. Dat blijkt ook uit onderzoek van Multiscope. Hoewel het ontbreekt aan kennis wijst onderzoek uit dat Nederland over het algemeen (62%) positief is over de zelfrijdende auto. De helft zou zelfs zo in de zelfrijdende auto stappen. Echter, niet zonder controle! 80% wil de controle van de auto direct kunnen overnemen.

* Hoewel gezegd wordt dat deze uitspraak afkomstig is van Henry Ford, is dit nooit bewezen. Om deze reden wordt er niet gerefereerd.