Riemersma Leasing
Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch
+31(0)73 850 47 50 - info@riemersmaleasing.nl
Matchmakers in Mobiliteit

 keyboard_arrow_right
2647-riemersma-leasing-elektrische-bedrijfswagens-met-grijs-kenteken_header.jpg

Groener rijden – ook zakelijk; de toekomst van elektrische bedrijfswagens

Geschreven door op 02-02-2021

Het besef dat onze mobiliteit groener en duurzamer moet is inmiddels diepgeworteld in de samenleving. Daarin zien we de enorme groei in elektrische auto’s als belangrijkste signaal. Die boost in elektrisch rijden zien we voornamelijk in de personenauto’s, met daarin wel een zwaartepunt voor de zakelijke leaserijder. Ook in de particuliere markt zien we, met de groei van een tweedehands markt, groeiende cijfers.

Toch is het niet te ontkennen dat het zakelijk vervoer in de vorm van bepaalde bedrijfswagens (“busjes”) ook een belangrijk aandeel vervult op onze wegen. En die groep lijkt momenteel nog niet zo hard mee te bewegen in de elektrische trend. Wat wil dat zeggen over de toekomst van bedrijfswagens op de korte en middellange termijn?

Allereerst; hoe noodzakelijk is de stap naar elektrisch rijden?
Naast natuurlijk de globale roep om verduurzaming waar ons milieu en toekomst om vraagt maken we het hier iets pragmatischer. Met de steeds uitbreidende milieuzones en eisen aan CO2 reductie, wordt het binnen grote steden in Nederland en Europa steeds moeilijker om met een verouderde (vervuilende) bedrijfswagen toegang te krijgen. Die richtlijnen zullen alleen maar strenger worden; op termijn kom je simpelweg binnensteden niet meer binnen zonder ‘groene’ auto. Op de korte termijn betekent dat nog niet dat je “elektrisch moet” maar dat de trend is ingezet, is helder.

Dan; aanbod elektrische bedrijfswagens
Binnen het personenvervoer hebben merken afgelopen tijd een stevige sprint gemaakt. Vrijwel alle merken bieden elektrische varianten van geliefde modellen en verruimen daarin ook steeds meer dekking over de verschillende segmenten. Wil je klein en compact, dan kan dat elektrisch. Maar ook in de grotere, luxe modellen is elektrisch beschikbaar. Dat betekent dat zakelijke rijders van elk segment prima uit de voeten kunnen.

In het aanbod van kleine tot grote bedrijfswagens is dat aanbod nog wat gelimiteerd, maar ook daarin is het een kwestie van tijd voordat het aanbod zich verruimt – ook voor merken is het onmiskenbaar dat elektrisch blijft en groeit. Dus ook voor die vorm van bedrijfswagens lijkt vergroening een kwestie van tijd.

Financiële prikkels elektrisch wagenpark
Hoewel de zakelijke lease rijders lang zijn geprikkeld om voor elektrisch te kiezen, zijn de voordelen daarin wat teruggebracht. Toch lijkt het aannemelijk dat er ook in de toekomst aantrekkelijke voordelen aan een (volledig) elektrisch wagenpark zullen kleven, zodat juist ondernemingen worden geprikkeld om voor duurzame alternatieven te kiezen. Denk daarbij ook aan een speciale subsidie mogelijkheid, oftewel de milieu investeringsaftrek, die beschikbaar is voor een elektrische bedrijfswagen. Transportkosten die lager worden, ook in de toekomst, vanwege de verwachte vaste elektriciteitsprijs.

Combineer dat met het groeiende aanbod, een groeiende betaalbaarheid en een alsmaar verbeterende actieradius en dekking van laadpunten, lijkt zakelijk elektrisch onvermijdelijk.  

Benieuwd naar je opties voor elektrisch zakelijk rijden? Of de overstap naar een duurzamer wagenpark? Ons team denkt graag met je mee!