Riemersma Leasing
Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch
+31(0)73 850 47 50 - info@riemersmaleasing.nl
Matchmakers in Mobiliteit

 keyboard_arrow_right
2909-riemersma-leasing-hr-beleid.jpg

Het HR-leasebeleid: De balans tussen werknemer en de HR-afdeling

Werkgevers bekijken steeds nauwkeuriger wie wel en zeker wie geen leaseauto nodig heeft voor zijn of haar functie. Hoe wordt dat nu eerlijk besloten? Welke beslissingen behouden gelijkheid tussen werknemers en zorgen ervoor dat de kosten niet te hoog oplopen?
Wie krijgt die felbegeerde auto?

Dat auto(lease)kosten na personeelskosten vaak de hoogste kostenpost zijn, dat weten we wel. Reden te meer om grondig te kijken naar het HR-Leasebeleid. Maar hoe kom je tot een eerlijk en kostenefficiënt leasebeleid? Wie heeft die auto echt nodig voor zijn of haar functie? Bij wie is het een onderhandeling voor de overeenkomst? En voor wie is het helemaal geen mogelijkheid? Wanneer deze regels vastgelegd zijn ben je op de goede weg, maar je bent er dan nog niet.

Trek bijvoorbeeld een lijn bij het aantal jaarlijkse zakelijke kilometers. Ga daarbij ook na of wel iedere leidinggevende een leaseauto nodig heeft.

Vrije keuze leaseauto
Niet alleen wíe een auto krijgt is belangrijk. Maar is er ook een leasenorm? Zijn er een specifieke merken en modellen die gekozen kunnen worden? Misschien is er gekozen voor één uniforme auto? Hoe het leasebeleid hierop is ingericht verschilt per bedrijf. Dat is niet erg, maar het is  wel van belang dat samen met de leasemaatschappij wordt bekeken of de leasenorm of keuze van auto’s nog wel marktconform zijn.

Privé rijden met leaseauto
Je bent al goed op weg. De keuze is gemaakt wie wel en geen leaseauto ter beschikking heeft en ook welk merk en model. Dan rest nog één vraag; mag de leaseauto dan ook privé gebruikt worden? En zo ja, hoeveel is dan wenselijk? Want de ene werknemer rijdt nou eenmaal meer privé kilometers dan de andere werknemer. Daar krijg je te maken met gelijkheid. Maak daarom duidelijke afspraken over de privékilometers.

Meer weten over een gebalanceerd leasebeleid? Neem contact met ons op. Onze matchmakers adviseren je graag. 

 

Waarom Riemersma