Riemersma Leasing
Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch
+31(0)73 850 47 50 - info@riemersmaleasing.nl
Matchmakers in Mobiliteit

 keyboard_arrow_right
2735-riemersma-leasing-mobiliteit-rijden-met-zonnepanelen.jpg

Mobiliteit – rijden met zonnepanelen

Zonnepanelen?

Het fenomeen zonnepaneel kennen we vooral van woningen, bedrijfs- of fabrieksdaken of in rijen geplaatst naast snelwegen. Dat ze echter hun weg vinden naar auto’s is niet zo vreemd, maar voor veel mensen wel verrassend.

Het is dan ook niet zo nieuw dat het nog moet worden ontwikkeld – auto’s met zonnepanelen rijden er al. De overheid heeft bepaald in het nieuwe belastingplan, dat zo’n type auto meer profiteert van belastingkortingen en bijtellingen.

De cijfers

Vanaf 2021 is de bijtelling voor een elektrische auto met zonnepanelen gunstiger dan die van een ‘gewone’ elektrische auto. De bijtelling over de cataloguswaarde is 12%.

Daar zitten wel wat regels aan. Om in aanmerking te komen voor zo’n lagere bijtelling, moet de auto zijn voorzien van geïntegreerde zonnepanelen met een vermogen van tenminste 1 kilowattpiek. De aandrijving moet daarnaast de benodigde zonne-energie opslaan in een accupakket dat geen lood bevat.

Ook niet gek; eigenaren van zo’n elektrische auto met zonnepanelen hoeven in 2021 geen wegenbelasting te betalen; geen motorrijtuigenbelasting én geen BPM (bij aanschaf).

En de voordelen voor ‘gewone’ elektrische auto’s?

Hoewel elektrische auto’s nog steeds kunnen profiteren van voordeligere tarieven ten opzichte van auto’s met fossiele brandstofmotoren, worden bijtellingsregels jaarlijks bijgesteld. Dat is ook niet vreemd, nu de populariteit van elektrisch rijden groter wordt en de kosten voor het elektrisch rijden afnemen (denk aan lagere aanschafwaarde, groeiende markt voor tweedehands en groeiende actieradius).

Natuurlijk zijn er nog steeds volop voordelen voor elektrische rijders. Zoals we in ons vorige artikel belichtten is elektrisch rijden ondanks een hogere aanschafprijs al binnen 4 jaar goedkoper door de lage kosten van onderhoud en brandstof.

Niet gek toch?

Ben je benieuwd naar jouw leaseopties voor elektrisch rijden (al dan niet met zonnepanelen)? Ons team vertelt je graag wat in jouw situatie mogelijk en slim is.

Kom met ons in contact!