Riemersma Leasing
Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch
+31(0)73 850 47 50 - info@riemersmaleasing.nl
Matchmakers in Mobiliteit

 keyboard_arrow_right
2965-riemersma-leasing-subsidies-en-regelingen-ter-bevordering-van-elektrisch-rijden.jpg

Subsidies en regelingen ter bevordering van elektrisch rijden

11-02-2020

Diverse gemeenten en andere Nederlandse overheidsinstellingen verlenen verschillende subsidies en regelingen ter bevordering van elektrisch rijden. Denk dan aan elektrische voertuigen en laadpunten. Heb je voor jouw bedrijf een elektrische auto aangeschaft? Dan kun je hiervoor mogelijk gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Hiervoor komen elektrische voertuigen in aanmerking die staan op de Milieulijst 2020.

De code voor elektrische voertuigen is E 3110. Onder de code E 3110 vallen nieuwe, volledig elektrische auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gr/km. Deze komen in aanmerking voor 13,5 % MIA. Het gaat hier om ‘elektrisch aangedreven voertuigen’. De positieve lijst wordt maandelijks bijgewerkt. Staat de e-auto of e-motor die je hebt aangeschaft niet op de positieve lijst, maar voldoet deze wel aan de betreffende codeomschrijving? Dan kun je  deze ook voor de MIA en/of Vamil aanmelden. Elektrische auto’s komt voor maximaal een bepaald bedrag in aanmerking voor MIA en/of Vamil, de exacte details vindt men hier.

MIA Categorie: 

1   Elektrische personenauto’s  INVESTERING MAX         € 40.000              i.c.m.     13,5% MIA
2   Waterstof personenauto’s    INVESTERING MAX         € 75.000               i.c.m.     36% MIA
3   Elektrische bestelauto’s         INVESTERING MAX         € 75.000               i.c.m.     36% MIA
4   Waterstof bestelauto’s           INVESTERING MAX         € 125.000             i.c.m.     36% MIA
5   Elektrische zonnenauto’s       INVESTERING MAX         € 75.000               i.c.m.     36% MIA
6   Elekt. brom- of snorfiets        50% van investering                                      i.c.m.     13,5% MIA
7   Elektrische bakfiets                  INVESTERING MIN          € 3.000                 i.c.m.     36% MIA

Hieronder een greep uit die regelingen en subsidies op regionaal gebied. Houd er wel rekening mee  dat er in jouw gemeente subsidies en regelingen bestaan die niet zijn vermeld worden, in veel gemeenten worden gratis openbare laadpalen aangevraagd.

Brabant
De provincie Noord-Brabant kende sinds de zomer van 2019 een subsidie beschikbaar voor de aanschaf van elektrische deelauto’s. Men kan inmiddels geen aanvraag meer indienen omdat de aanvraagtermijn is verstreken. De verwachting is dat deze subsidieregeling in aangepaste vorm in 2020 weer wordt opengesteld.

Je mag wel een openbare laadpaal aanvragen als:

je woont of werkt in een van aangesloten gemeenten in de provincie Noord-Brabant
je een volledig elektrische auto of plug-in hybride hebt met een maximum snelheid van minstens 60 kilometer per uur en Europese typegoedkeuring
je niet op eigen terrein kunt parkeren

Amsterdam
Vanaf 5 december 2019 zijn er in Amsterdam nieuwe subsidies beschikbaar voor de aankoop van uitstootvrije taxi’s, bestelauto’s, vrachtauto’s en autobussen. De gemeente heeft 2 miljoen euro uitgetrokken voor uitstootvrije bedrijfswagens en 1 miljoen voor uitstootvrije taxi’s. De gemeentelijke bijdrage loopt van maximaal 3.000 euro voor een taxi-auto tot 40.000 euro voor een bestelauto, vrachtwagen of autobus.

Nieuw in de regeling is dat zowel een nieuw als een gebruikt uitstootvrij voertuig wordt gesubsidieerd. Voorwaarde daarbij is dat ‘in ruil’ een voertuig op fossiele brandstof wordt uitgeschreven. De subsidie is voor elektrisch en waterstof en is ook in te zetten bij leasecontracten. Deze subsidies zijn primair bedoeld voor bedrijven die in Amsterdam gevestigd zijn of er veel rondrijden.

Den Haag en Gouda
Den Haag en Gouda krijgen geld van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om laadpleinen voor elektrische auto’s aan te leggen. De twee steden maken onderdeel uit van een nieuw plan waarbij in totaal 472 slimme laadpunten komen in 21 Nederlandse gemeenten. Het ministerie trekt vijf miljoen euro voor de introductie van de nieuwe palen.

Rotterdam
Woon je in Rotterdam en heb je een elektrische auto, maar nog geen laadpaal in de directe omgeving? Dan kun je een laadpaal aanvragen en deze kosteloos laten plaatsen.

Utrecht
Gemeente verzorgt gratis laadpaal in openbare ruimte. Bewoners van de stad Utrecht kunnen een gratis openbare laadpaal aanvragen bij hen in de buurt. Heb je een elektrische auto, en heb je  binnen 250 meter geen mogelijkheid om deze te laden op eigen terrein? Dan is er de mogelijkheid da je een openbare oplaadpaal aan kunt vragen in de buurt van het woon- of werkadres.

Heb je vragen of wil je meer weten hierover, neem dan gerust en vrijblijvend contact met ons op.