Riemersma Leasing
Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch
+31(0)73 850 47 50 - info@riemersmaleasing.nl
Matchmakers in Mobiliteit

 keyboard_arrow_right
2739-riemersma-leasing-veel-gestelde-vragen-over-elektrisch-rijden-we-helpen-je-op-weg.png

Veel gestelde vragen over elektrisch rijden – we helpen je op weg!

Hoewel elektrisch rijden in Nederland niet nieuw meer is, zijn er nog steeds méér mensen zonder elektrische auto dan met. En omdat elektrisch rijden echt een andere tak van sport lijkt voor veel mensen, kan dat soms een drempel opleveren om de stap naar elektrisch te maken.

Zelfs als je wel hebt besloten dat jouw volgende auto een elektrische wordt, betekent dat niet dat je ineens alle antwoorden hebt. Sterker nog; we horen regelmatig bepaalde onderwerpen terug komen over het elektrisch rijden.

Daarom lichten we een aantal topics uit en geven antwoord op veel gestelde vragen over elektrisch rijden.

Wat kost een elektrische auto? En is elektrisch rijden echt goedkoper?

Je kunt je voorstellen dat, zelfs als deze vraag was gegaan over ‘traditionele’ auto’s, deze niet zomaar te beantwoorden is. We lichten daarom een aantal elementen uit:

Aanschaf versus totale kosten van bezit
De aankoop van een elektrische auto is duurder dan een benzine of diesel auto. Als je dus alleen naar de factor ‘aanschaf’ kijkt, zou je kunnen zeggen dat een elektrische auto duur is.

Kijk je echter naar de totale kosten, die het bezitten en gebruiken van een elektrische auto je kost, is het een ander verhaal. Het gebruik en onderhoud is namelijk een stuk goedkoper.

De kosten van een elektrische auto verschillen per merk en model en het aantal kilometers dat je rijdt. Maar zeker met de huidige wet- en regelgeving zijn de totale kosten van bezit van veel elektrische auto’s vrijwel gelijk aan de vergelijkbare auto’s in benzine of diesel. Hierbij nemen we dus alles in overweging (aankoop, afschrijving, belasting, onderhoud en ‘brandstof’/elektriciteit).

Hoe lang kan ik rijden met mijn elektrische auto en hoe lang moet ik dan laden?

Ook hierop is geen eenzijdig antwoord te geven. De ‘hoe lang kan ik rijden-vraag’ (actieradiuswordt heel vaak gesteld en krijgt ook veel aandacht van ontwikkelaars. Immers; hoe langer je een auto kunt laten rijden zonder tussentijds te laden, hoe interessanter de auto wordt. Nieuwere elektrische auto’s hebben dus al een grotere actieradius dan de wat oudere modellen en die ontwikkelingen gaan maar door.

Recente cijfers geven als gemiddelde dat je per kw van je auto zo’n 5 kilometer kunt rijden. Heb je dus een 60 kw, dan zou je in gunstige situaties ongeveer 300km kunnen rijden zonder tussentijds laden. Natuurlijk is het feit hoe lang je kunt rijden afhankelijk van vele factoren; van je snelheid en waar je rijdt (snelweg doorzoeven of vaak remmen in de binnenstad) tot temperatuur buiten.

Hoe lang het duurt om je auto te laden, hangt ook weer af van verschillende zaken;

Hoe snel kan jouw auto laden?
Hoe leeg is de accu?
Hoeveel vermogen levert het laadpunt?
Bij snellaadstations kan je auto in 40 minuten geladen zijn. Bij een ouder huis met thuislader op een 1-fase aansluiting kan dat meer dan10 uur zijn.

Is een elektrische auto echt beter voor het milieu?

Er worden terecht soms vragen gesteld over hoe groen elektrisch rijden nu is. Zo komt bij het maken van de batterijen voor de elektrische auto nog steeds CO2 vrij en als de auto eenmaal helemaal ‘op’ is, kost het verwerken ook weer energie.

Toch is een elektrische auto duidelijk de groenere keuze. Het gebruik van een elektrische auto levert tijdens de levensduur zo’n 40% minder CO2 uitstoot dan vergelijkbare auto’s op benzine. Zeker als ook nog eens groene stroom wordt gebruikt voor het laden. Ditergroot die factor.

Deze waardes zullen waarschijnlijk alleen maar beter worden; de batterijen worden steeds milieuvriendelijker geproduceerd en er komt steeds meer groene elektriciteit.

Wil je meer informatie over elektrisch rijden? We schreven eerder al 2 blogs over de basis van elektrisch rijden  >  “Van onervaren elektrische rijden naar echte pro – De belangrijke feiten en tips:”

Lees deel 1 hier

Lees deel 2 hier