Riemersma Leasing
Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch
+31(0)73 850 47 50 - info@riemersmaleasing.nl
Matchmakers in Mobiliteit

 keyboard_arrow_right
2886-riemersma-leasing-zomervakantie-5-tips-voor-veilig-en-ontspannen-file-rijden.png

Zomervakantie: 5 tips voor veilig en ontspannen file rijden

Doordat de cijfers over files in Nederland de afgelopen jaren ongunstig zijn veranderd, is het file rijden steeds meer een bron van ergernis voor veel automobilisten die veel tijd van, naar en tijdens hun werk in de file doorbrengen. Nu we midden in de zomervakanties zitten, breekt de tijd van het file rijden weer aan. In dit artikel daarom: 5 tips voor veilig en ontspannen file rijden.

Houd je hoofd erbij
Juist omdat file rijden behoorlijk oninteressant is, gaan we ons collectief bezig houden met andere zaken. Van het wisselen van radiozender of het wisselen van cd/mp3 of streamingdienst, tot het telefoontje plegen, make-up bijwerken of rommelen in een map… het leidt ons af.

Hoewel het tempo laag ligt, gebeuren veel ongelukjes juist in de file. We raken afgeleid en rijden langzaam door, tot we de bumper van onze voorganger voelen.

Blijf langzaam in beweging.
Het is voor je ritme en je verbruik beter om langzaam in beweging te blijven, dan steeds te rijden en stoppen en weer opnieuw op te trekken. Hoewel een stilstaande file dat lastig maakt, wanneer je langzaam rijdend tijd doorbrengt in de file, is het in beweging blijven de betere keuze. Doseer je snelheid en houd deze gemiddeld indien mogelijk.

Vermijd voortdurend van baan wisselen
Je hoort waarschijnlijk bij één van deze groepen: a) je probeert voortdurend een gaatje te vinden om van baan te wisselen en 1,5 auto in afstand vooruit te kunnen, of b) je blijft op dezelfde baan en vindt de mensen die steeds wisselen eigenlijk maar irritant.

Voor het verloop van de file blijkt het vaak beter om zoveel mogelijk in dezelfde baan te blijven. Daarbij is het zo (mede afhankelijk van de oorzaak van de file) het zeer regelmatig wisselen van baan weinig effect heeft en slechts een zeer klein voordeel biedt.

Zeker als je bedenkt dat de kans op problemen of ongelukken voor jou of andere weggebruikers daarmee groter is.  Het is soms de moeite waard om even wat meer geduld te tonen en dat gaatje tussen twee vrachtwagens even te laten voor wat het is.

Wees alert op motorrijders
Motorrijders is het wettelijk toegestaan om tussen de file door te rijden, mits dat met een beperkt verschil in snelheid is. Veel automobilisten storen zich  aan motorrijders, enerzijds omdat het gevoel van frustratie daarmee groeit (hij wel, ik niet), anderzijds omdat ze de motorrijder daar niet hadden verwacht.

Af en toe je spiegels checken voorkomt verrassingen en laat zo ook deze medeweggebruiker veilig zijn weg door de file vinden… ook al gaat hij wat sneller dan jij.

Kies voor een auto met de juiste file gadgets
Natuurlijk maakt een auto met wat meer “File Proof Gadgets” het file rijden aanmerkelijker aangenamer ( zeker tijdens de zomervakanties ). De meest genoemde voordelen die de ervaren file rijder noemt zijn onder andere:

Rijden in een automaat
Dualzone/climate control (zeker in de zomerse files)
Rijden met zelfdenkende cruise control (bij minder ernstige vertragingen)
Stuurbediening en voice commanding (zonder aandachtsverlies met de audio/ infotainment system/navigatie spelen)
Pop Up display, zodat je in de voorruit je navigatie kunt lezen.
Ook Riemersma Leasing heeft diverse auto’s die ‘file proof’ zijn bekijk hier ons aanbod.

Wij helpen je aan de beste file auto!
Maar ook als je een ster bent in het vermijden van de file, helpen we je graag. Daarom hebben we een vernieuwd aanbod aan nieuwe auto’s waarmee je direct de file uhm weg op kunt 
Berichtnavigatie