Winterbanden nuttig of niet

Winterbanden nuttig of niet

Het is bij iedereen wel bekend dat winterbanden in regenachtige en koude maanden vele voordelen bieden. Maar waarom bieden deze dan zoveel voordelen als het gaat om  veiligheid? En ben je verplicht met winterbanden te rijden? Wat is nu waar en niet waar als we het over winterbanden hebben. 

Wat is een winterband nu precies?

Een winterband is, zoals de naam al doet vermoeden, speciaal ontworpen voor het rijden in koude omstandigheden en op sneeuw. Het verschil tussen een zomer- en winterband zit onder andere in het gebruik van andere soorten rubber en het profiel. Het profiel bij een winterband is heel anders dan bij een zomerband. Een winterband heeft afvoer kanalen naar de zijkant van de band en het profiel is meer uit blokjes opgebouwd. Hierdoor kan hij makkelijker water afvoeren en heeft hij meer grip in de sneeuw.

Een bandenwissel is onnodig, er zijn immers vierseizoenenbanden

Veel bandenfabrikanten brengen banden op de markt die elk jaargetijde voldoende grip zouden moeten bieden. Een allseason-band of 4-seizoenenband is een prima alternatief voor een winterband. Voor mensen die met de auto op wintersport gaan, vormen winterbanden de betere keus. Informeer naar het verschil in de tarieven tussen all season en winterbanden.

Is het verplicht met winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden?

Om hier direct antwoord op te geven, in Nederland is het niet verplicht om met winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden. Je bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid op de weg. Natuurlijk dienen de gemonteerde banden wel voldoende profiel te hebben (voldoen aan de wettelijke normen).

Er bestaan veel misverstanden over verplichtingen van het gebruik van winterbanden in het buitenland. De juiste en actuele informatie vind je op deze website.

Of een winterband een winterband is kun je zelf makkelijk controleren, let er op of er op je band een zogenaamd ‘Alpine-symbool’ (een sneeuwvlokje) staat. Banden met een M+S (modder en sneeuw) aanduiding zijn niet voldoende.

Ook wanneer je naar Oostenrijk gaat dient de auto voorzien te zijn van winterbanden. Hier is het verplicht van 1 november t/m 15 april bij winterse omstandigheden.

 

Laat hier een reactie achter
Jouw emailadres zal niet gepubliceerd worden.

Contact

Riemersma Leasing
De Waterman 7-a
5215 MX ‘s-Hertogenbosch

+31(0)73 850 47 50 (Bel mij)

 

Stel je vraag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.